Το δωμάτιο μελέτης σου είναι το εργαστήριο σου !

Θα υπάρχουν επιτυχίες και αποτυχίες, σίγουρα οι αποτυχίες θα είναι περισσότερες αλλά μόνο έτσι θα υπάρξουν οι επιτυχίες. Όταν θα ξεκινήσεις να δουλεύεις σε κάποιο πρόβλημα στο εργαστήριο σου σίγουρα στην αρχή τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα και χωρίς καμία επιτυχία, αλλά εάν δώσεις χρόνο στο πρόβλημα θα δείς ότι κάποια στιγμή θα λυθεί. Με άλλα λόγια, εάν έχεις πρόβλημα στην ψηλή έκταση του οργάνου το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ξοδέψεις αρκετό χρόνο διαβάζοντας ψηλά, στην αρχή δεν θα είναι τόσο καλά όσο θα ήθελες, θα ακούγεται άσχημα, θα κουράζεσαι εύκολα και σίγουρα θα είσαι απογοητευμένος. ΕΔΩ είναι το σημείο το οποίο δεν πρέπει να τα παρατήσεις και να ασχοληθείς περισσότερο με το πρόβλημα. Μην τα παρατάς. Αυτός είναι ο σκοπός του εργαστηρίου σου, να ακούγεσαι άσχημα και να βρίσκεις λύσεις ώστε όταν έρθει η στιγμή να παίξεις να έχεις έναν όμορφο ήχο.

Είναι απλό, όσο περισσότερο χρόνο αφιερώνεις στο πρόβλημα τόσο πιο εύκολο γίνεται.

Σκέψου το δωμάτιο μελέτης σου σαν ένα ερευνητικό και αναπτυξιακό εργαστήριο στο οποίο αφιερώνεις ατελείωτες ώρες. Πρέπει όμως να υπάρχει ένα πρόγραμμα, τι θες να ερευνήσεις, σε τι θες να γίνεις καλύτερος. Δεν μπορείς να κάνεις πειράματα χωρίς να έχεις στόχο.

Ζέσταμα

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΕΤΗ, είναι υπενθύμιση. Υπενθυμίζεις στον εαυτό σου τον σωστό τρόπο παιξίματος χωρίς να φτάνεις στα άκρα. Απλές ασκήσεις, απλό παίξιμο. Δεν ανακαλύπτεις τίποτα καινούργιο, υπενθυμίζεις ότι ξέρεις μέχρι τώρα. Διαβάστε περισσότερα για το ζέσταμα εδώ.

Ρουτίνα

Είναι το είδος μελέτης στο οποίο αφιερώνεις πολύ χρόνο (πιστεύω τον περισσότερο) στην ανάπτυξη των βασικών στοιχείων για έναν όμορφο και υγιή ήχο. Εδώ είναι η πιο πολύτιμη και σημαντική στιγμή της καριέρας σου γιατί εδώ πειραματίζεσαι, ανακαλύπτεις, κάνεις την έρευνα σου. Είναι η στιγμή που θα αφιερώσεις 30′ μέχρι να αναπτύξεις το πιο όμορφο legato που είχες ποτέ, είναι η στιγμή που θα φτάσεις στα άκρα τις δυναμικές, είναι η στιγμή που βάζεις τα θεμέλια για τον καλύτερο ήχο σου. Περισσότερα για την ρουτίνα εδώ.

Συντήρηση

Όταν απλά μελετάς με στόχο να είσαι σε φόρμα. Ισως όταν οι μέρες έχουν πολύ παίξιμο και απλά χρειάζεται να είσαι έτοιμος κάθε στιγμή. Δεν ανακαλύπτεις, δεν πειραματίζεσαι, δεν ερευνάς τίποτα καινούργιο απλά συντηρείς αυτά που ήδη έχεις. Θέλει όμως προσοχή αυτό το είδος μελέτης γιατί εάν γίνει καθημερινότητα (ρουτίνα) όχι μόνο δεν θα υπάρχει συντήρηση αλλά σιγά σιγά θα φθείρεται ο ήχος σου. Μην πέσεις στην παγίδα της συντήρησης.

Παρουσίαση

Εδώ ανακαλύπτεις ρεπερτόριο, μελετάς καινούργια κομμάτια και ασκήσεις. Δεν υπάρχει χρόνος για να φτιάξεις τις βάσεις σου, θα πρέπει να είναι ήδη στην θέση τους για να μπορέσεις να ερευνήσεις καινούργια κομμάτια. Θα μάθεις κομμάτια ανάλογα με το επίπεδο των βάσεων σου, μην κάνεις το λάθος που κάνουν πολλοί και μελετήσεις κομμάτια που δεν είναι του επιπέδου σου. Αντοχή, συγκέντρωση, μουσική, φράσεις, κ.α. είναι στοιχεία που θα αναπτύξεις. Πως να επικοινωνείς με το κοινό σου, πως να εκφράσεις αυτό που νιώθεις. Αυτή είναι η ώρα που θα το ανακαλύψεις.

Ορχηστρικά

Νομίζω ότι είναι ξεκάθαρο τι μελετάς εδώ. Ορχηστρικά. Ισως να σου φαίνεται εύκολο αλλά δεν είναι. Τέλειες νότες, κούρδισμα, τέμπο, στύλ … όλα αυτά μαζί σε μια νότα, αυτό θα κρίνει εάν θα πάρεις την δουλειά. Αντίθετα με τα κομμάτια που επιβάλλεται να βάλεις και την προσωπική σου ματιά στα ορχηστρικά θα πρέπει να είσαι απλά ένα όργανο που εκτελεί σωστά την παρτιτούρα.

Σύνολα

Τι ποιο σημαντικό από το να παίζεις με άλλους. Λίγοι είναι αυτοί που κατανοούν πόσο σημαντικό είναι και αυτοί οι λίγοι είναι που τους καλούν στην δουλειά. Είσαι μουσικός και τον περισσότερο χρόνο (ίσως 90%) της καριέρας σου θα παίζεις με άλλους μουσικούς για αυτό θα πρέπει να αρχίσεις να βάζεις στο πρόγραμμα μελέτης σου να παίζεις με άλλους. Ξεχνάς ότι έχεις μάθει και ανοίγεις τα αυτιά σου για να ακούς γύρω σου τι γίνεται, ποιός έχει την μελωδία, τι ρόλο έχεις μέσα στο σύνολο, τι θέση έχει η νότα σου στην συγχορδία. Εδώ αναπτύσσεις την ικανότητα να αναμειγμύεις τον ήχο σου ανάλογα με το σύνολο που βρίσκεσαι. Αλλο το forte στην ορχήστρα άλλο το forte σε κάποιο ντουέτο ή άλλο σύνολο μουσικής δωματίου. Μάθε ποιο forte πρέπει να χρησιμοποιήσεις παίζοντας με άλλους.

Ένας νόμος υπάρχει όταν παίζεις μέσα σε ένα σύνολο και αυτός είναι ότι πάντα οι άλλοι έχουν δίκιο.

Jörgen van Rijen solo trombonist of the RCO

Το εργαστήριο είναι ο δικός σου χώρος έρευνας και ανάπτυξης των ικανοτήτων σου, επένδυσε σωστά τον χρόνο σου και τα αποτελέσματα σίγουρα θα σε καταπλήξουν. Μην μπαίνεις στο εργαστήριο με στόχο πότε θα βγεις για να βρεθείς με την παρέα σου, θα γίνει και αυτό. Τι θα ανακαλύψεις στο εργαστήριο σου εξαρτάται από το χρόνο που θα αφιερώσεις στην έρευνα.

Εύχομαι να σε έβαλα σε σκέψεις και ίσως να σε βοήθησα λίγο. Εάν έχεις κάποια απορία μην διστάσεις να επικοινωνήσεις μαζί μου.
Γιώργος


If you want you can also join my email list were you will receive email notifications about new posts, new sheet music and special offers. Fill in your email and you are ready !

Processing…
Success! You're on the list.

By clicking “join me”, you agree to share your email address with George Krimperis and Mailchimp to receive updates, and other emails from George Krimperis. Use the unsubscribe link in those emails to opt out at any time.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.