Το ζέσταμα είναι ένα από τα πιο βασικά συστατικά για έναν υγιή και όμορφο ήχο, είναι η υπενθύμιση που χρειάζομαι για να παίξω σωστά. Για εμένα το ζέσταμα είναι αυτό που θα με βοηθήσει να βρω τον χαλαρό, αβίαστο ήχο που θέλω να έχω, μια ροή αέρα χωρίς κενά και καλό παλμό στα χείλη. Δεν είναι διάβασμα, δεν θα παίξω δύσκολα flexibilities, δεν θα παίξω στην πολύ ψηλή έκταση του οργάνου, δεν θα παίξω γρήγορες ασκήσεις, όλα αυτά μπορούν να γίνουν μετά το ζέσταμα σε στιγμή που θέλω να φτάσω στα άκρα την τεχνική μου.

Στόχος μου λοιπόν στο ζέσταμα είναι :

1. Χαλαρός, χωρίς πίεση ήχος
2. Συνεχή ροή αέρα
3. Παλμό στα χείλη

Το πρώτο πράγμα που κάνω πριν παίξω είναι να παρατηρήσω πώς νιώθω. Εάν για παράδειγμα την προηγούμενη μέρα είχα παίξει πολύ τότε το ζέσταμα μου θα είναι πιο χαλαρό προς την χαμηλή έκταση του οργάνου ώστε να χαλαρώσουν τα χείλη μου με μεγάλες γεμάτες αναπνοές. Ισως ξεκινήσω με κάποιες ασκήσεις αναπνοής για να παρατηρήσω την ροή αέρα, μετά σίγουρα λίγο επιστόμιο που τις περισσότερες φορές βάζω έναν μικρό σωλήνα για να είμαι πιο κοντά στην αίσθηση του οργάνου και να μην πιέζω παραπάνω απ’ ότι πρέπει το σώμα μου και τα χείλη μου να έχουν παλμό.

Εάν είχα μια πιο χαλαρή μέρα τότε το ζέσταμα μου είναι πολύ διαφορετικό και κάθε μέρα θα είναι διαφορετικό.

Ποτέ δεν κάνω το ίδιο ζέσταμα ! Ποτέ !

Το πρόβλημα με το να κάνεις το ίδιο ζέσταμα κάθε μέρα είναι ότι βάζεις τον εαυτό σου και πιο συγκεκριμένα το μυαλό σου σε μια διαδικασία αυτοματισμού. Κάνεις ένα ζέσταμα το οποίο παύει να είναι ζέσταμα και είναι μια συνεχή ροή ασκήσεων χωρίς κανένα όφελος.

‘Εχω μια λίστα (gold checklist) που ακολουθώ στο ζέσταμα χωρίς όμως να κάνω τις ίδιες ασκήσεις. Κοιτάω την λίστα μου, ποιά άσκηση θα με βοηθήσει να πετύχω τον στόχο μου δεν με νοιάζει.

✓ Ροή Αέρα. Ασκήσεις αναπνοής
✓ Παλμό στα χείλη. Επιστόμιο (με σωλήνα ή και χωρίς)
✓ Μεγάλες καθαρές, όμορφες νότες. Οποιαδήποτε άσκηση, αργά με στόχο έναν πανέμορφο ήχο.
✓ Glissandi. Ενώνω τις νότες με glissando με στόχο την σωστή ροή αέρα ανάμεσα απο τις νότες. Ενα γεμάτο glissando μπορεί να ακούγεται εύκολο αλλά δεν είναι. Προσοχή.
✓ Flexibilities. Απο το μεσαίο ΦΑ πηγαίνω σιγά σιγά προς την χαμηλή έκταση και σιγά σιγά προς την ψηλή, προσθέτοντας κάθε φορά μια καινούργια νότα απο την σειρα αρμονικών.
✓ Άρθρωση. Καθαρή με σαφήνεια άρθρωση παίζοντας κλίμακες ή άλλες ασκήσεις για την άρθρωση

Αυτή είναι η λίστα που με βοηθάει κάθε μέρα να πετύχω τον στόχο που προανέφερα, ακόμα και εάν δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για ζέσταμα η λίστα παραμένει η ίδια η διάρκεια των ασκήσεων αλλάζει.


από το βιβλίο “Σκέψεις”

Πρέπει να καταλάβουμε ότι το σώμα μας δεν είναι φτιαγμένο να κρατάει οποιαδήποτε όργανο για αυτό και πρέπει κάθε μέρα να του υπενθυμίζουμε τον σωστό και υγιή τρόπο παιξίματος. Απο την σωστή ροή αέρα, την τοποθέτηση της μάσκας, την στάση σώματος, μέχρι και την κίνηση του χεριού με τον σωλήνα. Οταν δεν το κάνουμε αυτό το σώμα μας προσπαθεί να βρει άλλους τρόπους για να διαχειριστεί την πίεση του παιξίματος και το αποτέλεσμα είναι άσχημο.

Και κάτι τελευταίο.
Οτιδήποτε και να παίζω ΠΑΝΤΑ υπάρχει στο μυαλό μου ο ιδανικός ήχος, ο ήχος που εγώ θέλω να έχω όταν παίζω. Επίσης δεν ξεχνάω ποτέ ότι πίσω από την τεχνική διαδικασία που μπαίνω όταν κάνω το ζέσταμα μου υπάρχει η μουσική. Γιατί, εν τέλει, όλα αυτά τα κάνουμε για να παρουσιάζουμε καλύτερη μουσική, να αποδίδουμε πιο σωστά τα συναισθήματα της μουσικής.

Μπορείς να βρείς το ζέσταμα μου “Σκέψεις” στα ελληνικά αλλά και το ζέσταμα για δύο τρομπόνια “Together” κάνοντας κλίκ εδώ : Sheet Music.

“Together”

warm up for two trombones


If you want you can also join my email list were you will receive email notifications about new posts, new sheet music and special offers. Fill in your email and you are ready !

Processing…
Success! You're on the list.

By clicking “join me”, you agree to share your email address with George Krimperis and Mailchimp to receive updates, and other emails from George Krimperis. Use the unsubscribe link in those emails to opt out at any time.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.