Τον τελευταίο καιρό είχα την τύχη και χαρά να παρακολουθήσω δύο σεμινάρια, του Βικέντιου Γιονανίδη (τουμπίστας Deutsche Oper Berlin) και Frits Damrow (καθηγητή τρομπέτας στο University of the Arts in Zürich). Και οι δύο είναι εξαιρετικοί σε αυτό που κάνουν και πάνω απ’όλα είναι μουσικοί, δίνουν όλη τους την προσοχή στην μουσική και όχι στο όργανο που κρατάνε στα χέρια τους με αποτέλεσμα ο ήχος τους να είναι ότι πιο όμορφο έχω ακούσει. Παρατήρησα όμως ότι και οι δύο αυτόι καλλιτέχνες είχαν κάτι κοινό μεταξύ τους που τους επέτρεπε να παίζουν τόσο όμορφα και αυτό το στοιχείο δεν είναι άλλο από τον αέρα τους.

Ο αέρας. Η κινητήρια δύναμη των πνευστών !

Ο τρόπος που έπαιρναν αναπνοή για να παίξουν δεν διέφερε καθόλου από τον τρόπο που αναπνέουμε για να μιλήσουμε, η μόνη διαφορά ήταν στην ποσότητα. Ο Βικέντιος σαν τουμπίστας έπαιρνε μεγάλες (γενικά μιλώντας) μιας και το όργανο το ζητάει, και ο Frits ανάλογα με αυτό που είχε να παίξει πότε μεγάλες πότε πιο μικρές. Το θέμα όμως δεν είναι πόσο μεγάλες ή μικρές έπαιρναν, το θέμα είναι πώς χρησιμοποιούσαν τον αέρα τους. Ο τρόπος που έβγαινε από μέσα τους και μετά μέσα στο όργανο είναι αυτό που έκανε την μεγαλύτερη εντύπωση. Απο την μια έχεις τον Βικέντιο να παίρνει χαλαρές αναπνοές και η εκπνοή του να είναι με τόση ενέργεια που ο ήχος ήταν ζωντανός γεμάτος αρμονικούς σε όλη την έκταση της τούμπας, και από την άλλη ο Frits με την απίστευτη τεχνική του να βάζει τον αέρα του μέσα στο όργανο με τρόπο αβίαστο αλλά με ταχύτητα και ενέργεια που χρειάζεται η τρομπέτα για να ηχήσει σωστά.

Μπορεί να θεωρούμε δεδομένο το να παίρνουμε και να βγάζουμε αέρα, μιας και είναι αυτό που μας κρατάει ζωντανούς, αλλά πολλές φορές όταν είμαστε με το όργανο στα χέρια αυτό το “δεδομένο” κολλάει και όταν δεν λειτουργεί σωστά αρχίζουν τα προβλήματα.

Γενικά σημεία που πρέπει να γνωρίζεις για την αναπνοή :

1. Μεγάλες χαλαρές αναπνοές. Μόνο εάν έχεις αρκετό αέρα μπορείς να έχεις παλμό στα χείλη και με τον παλμό αυτό ήχο στο όργανο.

2. Η μάσκα σου θα αντιδράσει στην ροή του αέρα. Μεγάλη προσοχή λοιπόν όχι μόνο στο πως παίρνεις τον αέρα αλλά και πώς βγαίνει έξω. Πολλές φορές πιέζεις παραπάνω τα χείλη για να βγει ένα δύσκολο πέρασμα αλλά το πρόβλημα, τις περισσότερες φορές, βρίσκεται στην ροή του αέρα.

3. Να ξέρεις ότι οποιαδήποτε ανασφάλεια (παιχτική, μουσική) θα επιτεθεί στην αναπνοή σου. Το αποτέλεσμα θα είναι να δημιουργηθεί ένταση και η αναπνοές σου να είναι ρηχές και πολύ πολύ μικρές. Χαλάρωσε, ανέπνευσε και πάνω απ’όλα να είσαι καλά προετοιμασμένος.

4. Τρέμει ο ήχος σου ; Υπάρχει ένταση στην κοιλιά. Χαλάρωσε το σώμα σου και πάρε βαθιά αναπνοή.

5. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι ο αέρας να κινείται. Μόνο όταν κινείται μέσα-έξω χωρίς να διακόπτεται μπορείς να παίξεις με όμορφο ήχο. Να υπάρχει μια σταθερή ροή.

6. Μην ξεχνάς ότι μουσική παίζεις με τον αέρα σου, δώσε την προσοχή που πρέπει στην ροή του αέρα.

Δεν θα μπω στην διαδικασία να μιλήσω για τις ασκήσεις αναπνοής μιας και δεν κάνω πολλές, αλλά μια πολύ καλή άσκηση (από τις πολλές που υπάρχουν και μπορείς να βρείς με λίγο ψάξιμο) είναι να φυσάς μέσα στο όργανο για να νιώθεις την αντίσταση του αλλά και να βάζεις τον αέρα σου σε κίνηση. Αυτή η άσκηση με έχει βοηθήσει πολύ σε περιπτώσεις που ένιωθα σφιγμένος λόγο στρές και άγχους.
Μερικά μέτρα πριν παίξεις ξεκίνα να αναπνέεις μέσα στο όργανο, θα σε βοηθήσει να χαλαρώσεις και να συγκεντρωθείς στην αναπνοή σου. Είναι αυτές οι περιπτώσεις που ξεχνάς να πάρεις μεγάλη χαλαρή αναπνοή.

Και κάτι τελευταίο …
Ο αέρας δεν πάει πουθενά αλλού εκτός από τα πνευμόνια ! Εάν εσένα πάει τότε χρειάζεται γιατρό γιατί μάλλον είσαι ένα θαύμα της φύσης !

Βιολογία

Οποιαδήποτε απορία ή οτιδήποτε άλλο θα χαρώ να το διαβάσω στα σχόλια ή να επικοινωνήσεις μαζί μου εδώ.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.