Αυτή την εποχή συνηθίζεται να γίνονται πολλές εξετάσεις και πολλά διπλώματα να δίνονται σε μουσικούς (πλέον επαγγελματίες), πολλοί μαθητές μετά από πολύ διάβασμα και πολλές θυσίες κατάφεραν να πάρουν το χαρτί εκείνο που επιβεβαιώνει τους κόπους τους. Ωραία !

Και τώρα ; Τι κάνουμε ;

Ολα τα χρόνια που ήσουν μαθητής ήσουν μέσα σε έναν κύκλο που τον ονομάζω “κύκλο του μαθητή”, ένας κύκλος που είχε έναν στόχο και αυτός ο στόχος ήταν η μελέτη και η εξέλιξη σου ώστε να μπορείς να σταθείς δίπλα σε επαγγελματίες μουσικούς χωρίς να σου λείπει τίποτα, εκτός από την εμπειρία που και αυτή αποκτιέται με τον καιρό. Αφιέρωνες την ημέρα σου στο να μάθεις να χειρίζεσαι ένα όργανο, να μάθεις την θεωρία πίσω από την μουσική, τις μορφές της μουσικής και πολλά άλλα μαθήματα τα οποία σε βοήθησαν να γίνεις έναν σωστός μουσικός. Η αλήθεια πιστεύω είναι ότι ποτέ δεν θα σταματήσεις να μαθαίνεις καινούργια πράγματα για την μουσική και θα πρέπει να είναι σκοπός σου να μαθαίνεις συνέχεια αλλά τώρα θα σου πω τι πρέπει να κάνεις τώρα που βγήκες από τον κύκλο προστασίας του “μαθητή”. Μπήκες λοιπόν στον “κύκλο του επαγγελματία” σύμφωνα με εκείνο το χαρτί που σου έδωσε το ωδείο. Πήρες το χαρτί και ξυπνάς την επόμενη μέρα και δεν έχεις ασκήσεις να ετοιμάσεις για το επόμενο μάθημα, δεν έχεις κομμάτια τα οποία πρέπει να διαβάσεις, δεν έχεις ασκήσεις αρμονίας να λύσεις, δεν έχεις σονάτες ή συμφωνίες που χρειάζονται ανάλυση. Ποιός είναι ο στόχος σου τώρα που είσαι επαγγελματίας ; Τι κάνεις ;

Οι δουλειές σε ορχήστρες είναι όλο και λιγότερες και οι επαγγελματίες μουσικοί όλο και περισσότεροι. Το ακροατήριο στις συναυλίες κλασικής μουσικής λιγοστεύει, ο κόσμος έχει βαρεθεί να σε ακούει να παίζεις Beethoven και Mozart (αυτό είναι ένα θέμα που θέλει πολύ συζήτηση), τι κάνεις ; Πώς θα κρατήσεις στο κοινό το ενδιαφέρον να ακούσουν το δικό σου Beethoven, την δικιά σου εκτέλεση της μουσικής του Bach.

Δεν θέλω να σε κουράσω με πολλά λόγια. Λοιπόν :

Διαβάσε ακόμα περισσότερο, διάβασε ξανά όλα όσα έκανες. Θα έχεις μια πιο καθαρή ματιά για το τι πρέπει να βελτιώσεις. Διάβασε περισσότερα βιβλία για την τέχνη αλλα και για την μουσική ώστε να καταλάβεις καλύτερα το περιβάλλον που δημιουργήθηκε η μουσική.
Ηχογράφησε το εαυτό σου σε καθημερινή βάση, το ξέρω ότι αυτό θα πρέπει να κάνεις και σαν μαθητής αλλά τότε είχες έναν καθηγητή να σε ακούει και να σε διορθώνει, τώρα δεν έχεις. Βάλε στόχο να ηχογραφείς ένα κομμάτι κάθε μήνα σε επαγγελματικό στούντιο. Δεν φαντάζεσαι πόσο θα σε βοηθήσει στο να είσαι συγκεντρωμένος για να παίξεις σωστή μουσική.
Διοργάνωσε συναυλίες μουσικής δωματίου με άλλους μουσικούς ή ακόμα και ρεσιτάλ με μουσική που θα ήθελες να παίξεις. Πρέπει να σε μάθει ο κόσμος σαν επαγγελματία μουσικό και όχι σαν μαθητή. Δύσκολο να βρείς χώρο να στηρίξει την προσπάθεια σου αλλά υπάρχουν χώροι που μπορείς να κάνεις πολλά. ΨΑΞΕ !
– Marketing. Βασικά στοιχεία για το marketing θα σε βοηθήσουν να προωθήσεις την δουλειά σου, την μουσική σου ή οτιδήποτε άλλο ετοιμάζεις χωρίς κόστος. Δεν θα χρειαστεί να πληρώσεις επαγγελματίες του είδους και σίγουρα κάποια πράγματα σωστού marketing θα απογειώσουν την προβολή σου στον κόσμο. Προβολή δεν εννοώ εκείνη την γλυκιά φωτογραφία με το γατάκι, προβολή είναι ένα βίντεο από ένα κομμάτι που έκανες μεταγραφή ή συνέθεσες και το παρουσιάζεις στο διαδίκτυο.
Κοινωνικοποιήσου. Πήγαινε σε συναυλίες, στήριξε τις συναυλίες των συναδέλφων μουσικών όπως θα θέλεις να στηρίξουν και αυτοί τις δικές σου. Αυτό φαντάζομαι ήδη το έκανες και σαν μαθητής, σωστά ; Συζήτησε για το μέλλον της κλασικής μουσικής, συζήτησε γενικά με φίλους και γνωστούς για την μουσική.
Ανακάλυψε άλλες τέχνες, visual effects, βίντεο, φωτογραφία, μόδα, μαγειρική, φωτισμός, χορός, ζωγραφική και δεν ξέρω και εγώ τι άλλο … υπάρχουν άπειρες δυνατότητες να συνδυάσεις την μουσική σου με κάτι άλλο και σίγουρα υπάρχουν πολλοί “νέοι” επαγγελματίες σαν και εσένα που θα ήθελαν να κάνουν κάτι καινούργιο με την τέχνη τους.

Το πιο σημαντικό όμως είναι σε ότι και εάν κάνεις να υπάρχει μια ΙΣΤΟΡΙΑ που θα μάθει ο κόσμος για να μπορέσει να συνδεθεί με την μουσική σου. Το λάθος που κάνουν στις συναυλίες κλασικής μουσικής είναι ότι δεν υπάρχει μια, ας το πούμε, ενημέρωση για την μουσική που θα παιχτεί. Χωρίς αυτή η ενημέρωση να είναι προσβάσιμη μόνο σε μέλη που έχουν πληρώσει ούτε σε κάποιο χαρτί Α4 γραμμένη, μια ενημέρωση διαδραστική ! Είναι πολύ σημαντικό για το κοινό να μπορέσει να συνδεθεί με την μουσική που παίζεται και ένα απροετοίμαστο κοινό είναι ένα κοινό που δεν θα καταλάβει τι κάνεις και υπάρχουν πολλές πιθανότητες να μην το ξαναδείς. Φαντάσου για παράδειγμα πόσο διαφορετικά θα άκουγε το κοινό ένα κονσέρτο για σόλο όργανο και σύνολο όταν τον ενημερώσεις ότι η αρχική έννοια του Concerto σημαίνει διαγωνισμός, πάλη, δένω, πλέκω, ένας διαγωνισμός λοιπόν μεταξυ σολίστα και συνόλου, ένα πλέξιμο των δεξιοτεχνικών περασμάτων του σολίστα με την συνοδεία του συνόλου. Κάτι τόσο απλό μπορεί να αλλάξει όλη την εμπειρία του κοινού.
Υπάρχουν ειδικοί για τέτοια πράγματα που μπορούν να σε βοηθήσουν υπάρχουν όμως και πολλά βιβλία που μπορείς να πάρεις πολλές ιδέες για το πως να λες καλές ιστορίες. Ιστορίες που συνδέουν τους ακροατές με την μουσική.

Διαδραστική κλασική μουσική.

Να ξέρεις ότι έχεις μπει σε μια αναζήτηση, σε μια αναζήτηση για το πως να προσφέρεις την καλύτερη εμπειρία στο κοινό σου, και η καλύτερη εμπειρία ανταμείβεται. Δούλεψε όσο πιο σκληρά μπορείς. Γιατί ; Γιατί η μουσική είναι μια εμπειρία που μοιράζεσαι και θέλεις η εμπειρία που θα βιώσει το κοινό σου να είναι αξέχαστη.

Ολοκληρώνοντας κάποιος μια περίοδο μόρφωσης , είναι ανάγκη να συνεχίσει να μαθαίνει.

Florence Nightingale

Εάν έχεις κάποια ιδέα ή θα ήθελες να προσθέσεις κάτι άλλο θα χαρώ πολύ να το διαβάσω στα σχόλια.

Καλή αναζήτηση.


If you want you can also join my email list were you will receive email notifications about new posts, new sheet music and special offers. Fill in your email and you are ready !

Processing…
Success! You're on the list.

By clicking “join me”, you agree to share your email address with George Krimperis and Mailchimp to receive updates, and other emails from George Krimperis. Use the unsubscribe link in those emails to opt out at any time.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.