Ο φόβος της σκηνής !
Εξετάσεις, ακροάσεις, ακόμα και όταν έχεις να παίξεις ένα σόλο μέσα σε ένα σύνολο, είναι οι καταστάσεις οι οποίες μπορούν να δημιουργήσουν πολύ άγχος και στρες.

Θα πρέπει να καταλάβεις ότι είναι πολύ φυσιολογικό να νιώθεις έτσι και εάν κάνεις μια μικρή έρευνα στο ιντερνετ θα βρεις τους λόγους που έχεις άγχος όταν εκτίθεσαι. Στόμα στεγνό, τρέμουν τα πόδια σου, η κοιλιά σου είναι σφιγμένη και διάφορα άλλα. Ανάλογα με το όργανο που παίζεις βιώνεις και σε άλλα σημεία του σώματος το στρες, ένα πνευστός θα νιώσει σφιχτή την κοιλιά ή να τρέμει η μάσκα του ενώ ένας πιανίστας θα νιώσει να τρέμουν τα χέρια του. Κάθε μουσικός είναι διαφορετικός και ανάλογα με το όργανο που παίζει θα νιώθει σε διαφορετικά σημεία το στρες.

Τι μπορείς να κάνεις ; Πώς μπορείς να παίξεις χωρίς άγχος και στρες ; Πως μπορείς να απολαύσεις την μουσική όπως στο δωμάτιο μελέτης ;

1 Να είσαι προετοιμασμένος. (αυτό είναι ένα άρθρο από μόνο του)
Είμαι σίγουρος ότι το έχεις ακούσει εκατομμύρια φορές, αλλά γιατί δεν λειτουργεί ; Γιατί ποτέ δεν είσαι έτοιμος ! Γιατί πάντα υπάρχει κάτι που αφήνεις πίσω, γιατί πάντα λες «έλα μωρέ το ‘χω αυτό το σημείο». Πρέπει να είσαι 150% έτοιμος γιατί πάνω σκηνή από το αγχος χάνεις ένα ποσοστό (για κάποιους μπορεί να είναι και μεγάλο), 150% έτοιμος για να αποδόσεις 100%, και αυτό σημαίνει ότι γνωρίζεις κάθε λεπτομέρεια του κομματιού. Κρίνονται πολλά στο τι κάνεις μέσα στο δωμάτιο μελέτης. Σοβαρή, προσεκτική, συγκεντρωμένη και αποτελεσματική μελέτη.

2 Να παίζεις σε κοινό.
Πρέπει να εκτίθεσαι συνέχεια σε κοινό ώστε να μπορείς κάθε φορά να βελτιώνεσαι στην διαχείριση του άγχους. Όταν λέω κοινό δεν εννοώ φίλους και γνωστούς, αυτό είναι εύκολο, δεν θα νιώσεις ποτέ άγχος εάν παίξεις στους φίλους σου. Να παίζεις σε συναυλίες του ωδείου, να καλείς άλλους καθηγητές να σε ακούσουν (και ας μην είναι του οργάνου σου, κάτι θα έχουν να σου πουν), να διοργανώνεις ακροάσεις με άλλους συναδέλφους, και να αρπάζεις οποιαδήποτε ευκαιρία σου δίνεται για να παίξεις. Μετά από κάθε συναυλία αναλογίσου τι έγινε, εξέτασε κάθε λεπτομέρεια και κράτα τα θετικά, πέτα τα αρνητικά.

3 Μπες σε ένα στούντιο
Ναι, είναι πολύ καλό για την μελέτη σου να ηχογραφείς τον εαυτό σου, είναι ίσως και ο καλύτερος δάσκαλος (εάν είσαι ειλικρινείς με τον εαυτό σου, αλλιώς άστο, πέτα το) αλλά είσαι μόνος σου και πολύ cool μέσα στο δωμάτιο μελέτης σου, δεν σε πειράζει να πατήσεις το stop να ξαναρχίσεις απο την αρχή και να μείνεις εκεί μεχρι να το πετύχεις. Το να πληρώσεις όμως ένα επαγγελματικό στούντιο σε βάζει στην ίδια κατάσταση με αυτή της σκηνής, μπορεί και εκεί να έχεις δεύτερη και τρίτη ευκαιρία αλλά εκεί πληρώνεις και θες να κάνεις την δουλειά σου με λίγο κόστος. Το μικρόφωνο δίπλα στο όργανο σου θα σε αγχώσει, μην το υποτιμάς. Βλέπεις κόκκινο φωτάκι – ηχογραφείς, τέλος ! Δεν έχεις άλλη ευκαιρία, εάν θες και άλλη άλλα 50€ ! Το ‘πιασες !

4 Παίξε με το μυαλό σου
Μία από τις καλύτερες ασκήσεις που μπορείς να κάνεις είναι να δημιουργείς συνέχεια στο μυαλό σου την κατάσταση που σου δημιουργεί άγχος, αυτό θα σου δώσει την δυνατότητα όταν τελικά βρεθείς σε αυτή την κατάσταση να ξέρεις τι να κάνεις.
Θα σου πω μια προσωπική εμπειρία :
Οταν είδα στο πρόγραμμα της ορχήστρας ότι θα παίξουμε το Bolero – Ravel (από τα πιο δύσκολα ορχηστρικά σόλο) έχασα 10 χρόνια από την ζωή μου (χαχαχαχα). Δεν το είχα ξαναπαίξει, το είχα χιλιοδιαβάσει και χιλιοπαίξει σε ακροάσεις ή στο δωμάτιο μελέτης αλλά ποτέ σε ορχήστρα. Τι έκανα ; Για πολλές, πολλές, πολλές και όταν λέω πολλές εννοώ ΠΟΛΛΕΣ φορες ακολούθησα την εξής διαδικασία :
Έκανα το ζέσταμα μου, περίμενα λίγο όπως θα περίμενα για να βγώ στην σκηνή, μπήκα σε άλλο δωμάτιο έχοντας στο μυαλό μου ότι αυτό το δωμάτιο είναι το μέγαρο μουσικής, κάθισα, περίμενα, κούρδισα όπως θα κούρδιζα με την ορχήστρα, έβαλα στο κινητό το Bolero να παίζει, έκλεισα τα μάτια μου και σε κάθε σόλο φανταζόμουν τον αντίστοιχο μουσικό της ορχήστρας, μέχρι και την κίνηση του κεφαλιού έκανα που θα έκανα για να δω τον μουσικό, μετά από 8′ το σόλο μου ….. και πάλι, και πάλι, και πάλι, και πάλι !
Κάθε φορά, και το εννοώ, ήμουν αγχωμένος αλλά κάθε φόρα ήταν και λίγο καλύτερα. Όταν ήρθε η στιγμή να παίξω είχα απίστευτο άγχος, θα έλεγα ότι είχα τρομοκρατηθεί αλλά μου ήταν γνώριμο το συναίσθημα και έτσι όλα πήγαν καλά. Θέλει απόλυτη συγκέντρωση αυτή η άσκηση, μην υποτιμάς την δύναμη του μυαλού σου (δες 6). Τα οφέλη της είναι τεράστια. Δοκίμασέ το.

Παίξε στο δωμάτιο με τα ρούχα της συναυλίας. Σου φαίνεται χαζό ; Είναι άλλο ένα κόλπο να βρεθείς πιο κοντά στην πραγματική κατάσταση.

5 Διατροφή
Κάνε έναν έλεγχο στην διατροφή σου. Μια σωστή διατροφή θα βοηθήσει την υγεία σου, το ξέρεις αυτό. Δεν είμαι διατροφολόγος για να σου πω τι θα τρώς, αλλά με μια μικρή έρευνα στο ίντερνετ θα βρεις ποιες τροφές βοηθούν στην καταπολέμηση του άγχους/στρες αλλά και ποιες πρέπει να αποφύγεις.

6 Yoga, διαλογισμός
Με τον διαλογισμό θα μάθεις να στέλνεις την προσοχή σου εκεί που θές εσύ και όχι εκεί που σε πάει το μυαλό σου. Με την yoga θα μάθεις να αποφορτίζεις το σώμα σου από την ένταση και το στρές. Όλα όσα έγραψα (1-4) θα σου είναι άχρηστα εάν δεν ξέρεις πως να κατευθύνεις το μυαλό σου στην σωστή πορεία, εάν δεν μπορείς να νιώσεις την ένταση του σώματος σου ώστε να χαλαρώσεις. Πριν την μεγάλη στιγμή χρειάζεσαι ημερία και μόνο εάν ξέρεις να χειρίζεσαι το μυαλό σου θα μπορέσεις να ηρεμήσεις. Ξεκίνα λοιπόν μην κάθεσαι.

7 Διάβασε βιβλία
Πολλά βιβλία υπάρχουν σχετικά με το άγχος της σκηνής, μπορούν να σε βοηθήσουν να καταλάβεις την διαδικασία του άγχους, γιατί υπάρχει σαν συναίσθημα και πως μπορείς να το αντιμετωπίσεις.

8 Κοινωνία (και αυτό από μόνο του θέλει πολύ μπλα μπλα)
Θα πρέπει οι οργανισμοί που ασχολούνται με την μουσική (ωδεία, αίθουσες συναυλιών, ορχήστρες, ιδιώτες κλπ.) να δίνουν την δυνατότητα σε μαθητές αλλά και επαγγελματίες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να παρουσιάσουν την δουλειά τους. Μπορεί, για παράδειγμα, ένα μαθητικό σύνολο από κάποιο ωδείο να παίξει στο φουαγιέ του μεγάρου μουσικής πριν την έναρξη της συναυλίας, είναι σημαντικό γεγονός για τον μαθητή και δεν έχει κανένα κόστος. Μπορούν τα ωδεία να δίνουν μειωμένα εισιτήρια στους μαθητές, να κάνουν υποχρεωτική (εώς ένα αριθμό) την παρακολούθηση των μαθητικών συναυλιών, υποχρεωτική συμμετοχή στις συναυλίες. Μειωμένα έξοδα ενοικίασης αιθουσών, κάποιες το έχουν παρακάνει. Οταν λοιπόν έχεις μια κοινωνία που στηρίζει την μουσική (κλασική, να το πω απλά) αυτή θα ανθίσει και θα υπάρχουν περισσότερες δουλειές και το επίπεδο θα ανέβει, και αυτό είναι ένας κύκλος που δεν σταματάει ποτέ.

Τέλος θα πρέπει να αγαπάς αυτό που κάνεις, θα πρέπει να αγαπάς τον εαυτό σου αλλιώς δεν έχει νόημα να βγεις να παίξεις. Να ξέρεις ότι ο κόσμος ήρθε να ακούσει εσένα, και όποιος ήρθε για να σε κρίνει δεν θα πρέπει να σε απασχολεί. Δεν έχει σημασία πόσα λάθη θα κάνεις αρκεί να το απολαύσεις για να το απολαύσει και το κοινό σου. Μπορεί να φοβάσαι ότι θα παίξεις χάλια και ότι όλοι θα συζητάνε αυτό. Ποιος δεν έχει παίξει χάλια ; Κανείς δεν είναι τέλειος και κανείς δεν χρειάζεται να είναι.

Παίξε μουσική, παίξε τα συναισθήματα που είναι κρυμμένα μέσα στις νότες, μόνο τότε θα ξεχάσεις το άγχος σου !

Ακόμα προσπαθώ ….

Θα ήθελα να ακούσω την γνώμη σου ή εάν έχεις κάποια απορία επικοινώνησε μαζί μου.


If you want you can also join my email list were you will receive email notifications about new posts, new sheet music and special offers. Fill in your email and you are ready !

Processing…
Success! You're on the list.

By clicking “join me”, you agree to share your email address with George Krimperis and Mailchimp to receive updates, and other emails from George Krimperis. Use the unsubscribe link in those emails to opt out at any time.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.