Γερή βάση

Δυστυχώς παρατηρώ ότι όλο και περισσότεροι μουσικοί και ιδιαίτερα μαθητές βρίσκονται σε αγώνα με τον χρόνο για να μπορέσουν να παίξουν τα πιο δύσκολα κομμάτια, τα πιο γρήγορα, τα πιο απαιτητικά με σκοπό να δείξουν ότι αξίζουν. Έχει χαθεί το πιο βασικό στοιχείο, αυτό που εμείς οι μουσικοί πρέπει να προσέχουμε περισσότερο και αυτό δεν είναι άλλο από τον ήχο μας. Όλοι θα πρέπει να έχουμε έναν όμορφο, σταθερό, σωστό, κουρδισμένο ήχο και για να γίνει αυτό θα πρέπει να δίνουμε μεγάλη προσοχή στις βασικές ασκήσεις.

Βασικές ασκήσεις

Οι βασικές ασκήσεις είναι ένας αριθμός ασκήσεων (και όχι μόνο) οι οποίες είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να βοηθάνε τον μουσικό να αναπτύξει έναν όμορφο, σωστό και υγιή ήχο. Εάν λοιπόν δεν δίνεις όλη την προσοχή σου σε αυτές τις ασκήσεις και προσπαθείς χωρίς γερή βάση να παίξεις κομμάτια που δεν είναι του επιπέδου σου τότε καταστρέφεις τον ήχο σου και θέτεις λάθος βάσεις, σίγουρα κάποιος δεν θέλει να ακούσει έναν κουνημένο, ξεκούρδιστο ήχο. Μην ξεχνάς ότι στο μεγαλύτερο ποσοστό ένας μουσικός παίζει σε κάποιο σύνολο και πόσο μάλλον έναν τρομπονίστας ή τουμπίστας που συνήθως δεν έχουν και πολλά να παίξουν απλά κάθονται και μετράνε μέτρα για να παίξουν μια φράση η οποία τις περισσότερες φορές δεν είναι σόλο αλλά έχει να κάνει με το κούρδισμα και συνεργασία με άλλα όργανα. Εδώ έχει μεγάλη σημασία εάν η βάση σου είναι γερή γιατί έχεις μια και μόνο ευκαιρία να παίξεις με όμορφο και σωστό ήχο, ούτε δεύτερη, ούτε τρίτη, μια και μόνο ευκαιρία. Όλοι μπορούν να ακουστούν όμορφα με την 3η φορά, αλλά να μπορείς με την πρώτη να έχεις έναν σωστό ήχο είναι κάτι που θέλει πολύ δουλειά στην βάση και στην εικόνα του ήχου που έχουμε στο μυαλό μας.

book a lesson

κλεισε μαθημα

Πρέπει να κάνεις ένα μεγάλο, ίσως τεράστιο, βήμα πίσω.

Μπες στο δωμάτιο μελέτης και προσπάθησε να παίξεις την ΝΤΟ μείζονα σε ολόκληρα με τον μετρονόμο στο 50(!) με σταθερό, όμορφο και κουρδισμένο ήχο. Μόνο όταν τα καταφέρεις μπορείς να παίξεις την επόμενη κλίμακα. Μελέτα το δεύτερο μέτρο του κομματιού μόνο όταν το πρώτο είναι πανέμορφο, παίξε τις κλίμακες σε 2 ή 3 οκτάβες με τον ίδιο ήχο σε όλη την έκταση, βάλε τον μετρονόμο στο 80 μόνο όταν στο 79 είναι ο ήχος σου όπως αυτός που έχεις στο μυαλό σου. Παίξε την επόμενη νότα μόνο όταν την ακούσεις μέσα στο κεφάλι σου. Αυτή είναι η δουλειά που πρέπει να κάνεις για να έχεις γερή βάση και μόνο με μικρά σταθερά βήματα στην μελέτη σου θα έχεις τον ήχο που πραγματικά θες. Βέβαια, μόνο ένα έμπειρο αυτί μπορεί να σε βοηθήσει να αναπτύξεις έναν όμορφο και υγιή ήχο και αυτό το αυτί δεν είναι άλλο από του καθηγητή σου ή της συσκευής ηχογράφησης.

Θα σκεφτεί κάποιος “Βαριέμαι να μελετήσω αυτά και θέλω να αποδείξω ότι αξίζω !”

Λάθος, Λάθος, λάθος και πάλι λάθος. Χωρίς γερές βάσεις δεν αξίζεις τίποτα, χωρίς σταθερό, όμορφο, υγιή ήχο δεν ενδιαφέρει κανέναν τι παίζεις. Συγκεντρώσου στην μουσική και όχι στο να αποδείξεις κάτι. Η μουσική είναι τέχνη και στην τέχνη δεν θέλουμε να δείξουμε τι αξίζουμε αλλά να εκφράσουμε ότι νιώθουμε. Μπορεί κάποιος σε χαμηλότερο τεχνικά επίπεδο να έχει πιο όμορφο και υγιή ήχο από κάποιον σε καλύτερο τεχνικά επίπεδο και αυτό γιατί έχει καλύτερες βάσεις.

Το εάν σου αρέσει έναν πίνακας ή όχι είναι καθαρά προσωπική άποψη, αν και πιστεύω ότι η “προσωπική” άποψη είναι προϊόν του περιβάλλοντος σου (άλλα αυτό θέλει πολύ συζήτηση), τα χρώματα όμως που χρησιμοποίησε ο ζωγράφος είναι τα βασικά και τα παράγωγα τους. Κόκκινο, κίτρινο και μπλε είναι τα βασικά χρώματα στην ζωγραφική, όμορφος, σταθερός και κουρδισμένος ήχος είναι η βάση για την μουσική από ΄κει και πέρα η μουσική μπορεί να φτάσει παντού και ο πίνακας να δείχνει όπως ο ζωγράφος θέλει. Πως λοιπόν περιμένεις να ζωγραφίσεις με σάπια χρώματα.

Η παλέτα ίδια είναι για όλους τους ζωγράφους, ο ζωγράφος αλλάζει.

Ελπίζω να σε έβαλα σε σκέψεις και από την επόμενη μέρα να δώσεις περισσότερη προσοχή σε αυτό που πραγματικά αξίζει.

2 Comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.