Κύκλος επιτυχίας

circle

1. Υποστήριξη αέρα

2. Σωστή τοποθέτηση μάσκας

3. Μουσική/μουσικές φράσεις

Με αυτό τον κύκλο θέλω να δώσω έμφαση στο γεγονός ότι αυτά τα τρία κύρια στοιχεία για έναν υγιή, αγνό, όμορφο και χωρίς πίεση ήχο εξαρτιούνται το ένα από το άλλο και αλληλεπιδρούν το ένα με το άλλο. Εάν ένα από τα τρία στοιχεία δεν υπάρχει τότε χαλάει ο κύκλος, ακόμα και εάν ένα από τα τρία δεν είναι σε ισορροπία με τα αλλά τότε ο κύκλος χαλάει. Ας τα πάρουμε ένα-ένα…

1. Υποστήριξη με τον αέρα. Ο αέρας για ένα πνευστό όργανο είναι ότι η βενζίνη για το αμάξι (κλασικό παράδειγμα). Σύμφωνα με τον κύκλο όταν έχεις σωστή ροή αέρα τότε η τοποθέτηση της μάσκας είναι σωστή. Αυτό είναι φυσική αντίδραση, δράση-αντίδραση όπως μάθαμε και στο σχολείο, όταν ασκείς δύναμη σε ένα αντικείμενο το αντικείμενο ασκεί αντίθετα την ίδια δύναμη. Έτσι λοιπόν όταν ασκείς δύναμη με την ροή του αέρα σου οι μύες της μάσκας αντιδρούν ασκώντας την αντίθετη πίεση, έτσι έχεις σωστή τοποθέτηση. Το αποτέλεσμα είναι η απόλυτη ισορροπία και ένας αβίαστος, αγνός και πανέμορφος ήχος. Εάν λοιπόν έχεις μια ροή αέρα η οποία δεν είναι σταθερή ή δεν υπάρχει καθόλου τότε οι μύες τους προσώπου καταβάλουν περισσότερη προσπάθεια/πίεση απ’ότι χρειάζεται για να έχεις ήχο. Υποστήριξη με τον αέρα δεν σημαίνει φυσάω όσο περισσότερο μπορώ για όση ώρα μπορώ αλλά σημαίνει φυσάω τόσο όσο χρειάζεται για να έχω τον παλμό και την ένταση που χρειάζομαι για την μουσική φράση που θέλω να κάνω και αυτό μόνο με την πολύ μελέτη μπορείς να το πετύχεις.

2. Σωστή τοποθέτηση μάσκας. Αχ, αυτή η μάσκα… Τόσα πολλά έχουν ειπωθεί, πολλοί μουσικοί έχουν μιλήσει για αυτήν και το αποτέλεσμα είναι να υπάρχει μια σύγχυση για το ποια είναι η σωστή μάσκα και ποια η λάθος. Τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά απ΄ότι φαντάζεσαι. Όταν οι άκρες των χειλιών είναι σταθερές, όχι χαμόγελο, και η μέση των χειλιών χαλαρή για να δημιουργεί παλμό τότε έχεις πετύχει αυτό που θέλουμε. Οι άκρες των χειλιών πρέπει να είναι σταθερές για να έχουμε σωστή ροή αέρα αλλά και με την σωστή ροή αέρα θα μπορέσουμε να κρατήσουμε τις άκρες σταθερές. Δράση-αντίδραση ! Οι άκρες θα αντιδρούν στην ροή του αέρα και θα αυξομειώνουν την πίεση τους ανάλογα με αυτό που παίζεις, όταν παίζεις fortissimo ή piano, ψηλές ή χαμηλές νότες θα υπάρχει διαφορετική πίεση. Με άλλα λόγια οι άκρες των χειλιών θα πρέπει να είναι σταθερές καθ’όλη τη διάρκεια που παίζεις μια φράση και με την εμπειρία και την μελέτη θα μάθουν να αυξομειώνουν την πίεση τους ανάλογα με αυτό που θες. Εδώ να τονίσω πόσο σημαντικό είναι να καταλάβεις ότι το επιστόμιο από μόνο του έχει μια τελείως διαφορετική αντίδραση απ’όταν παίζεις με το όργανο για αυτό θα πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός (δες εδώ το αντίστοιχο άρθρο). Η μάσκα λοιπόν δεν είναι κάτι που μπορείς να δεις σε μια φωτογραφία γιατί πολύ απλά υπάρχει μόνο όταν υπάρχει ροή αέρα !

book a lesson

κλεισε μαθημα

3. Μουσική/μουσικές φράσεις. Ας μην ξεχνάς τι κάνεις ! Μουσική. Πάνω απ’όλα είναι η μουσική και για να φτάσεις στο επίπεδο να περνάς όλα σου τα συναισθήματα προς τα έξω στον ακροατή θα πρέπει να κατέχεις και τεχνικά το όργανο. “Προς τα έξω”…. ο αέρας σου πηγαίνει προς τα έξω, ο αέρας σου θα κάνει τις φράσεις να ακουστούν όπως θες και η σωστή τοποθέτηση της μάσκας θα το στηρίξει αυτό. Απ’την άλλη, η μουσική φράση που έχεις στο μυαλό σου θα σου δείξει που αρχίζει και που τελειώνει η ροή του αέρα (ενδιάμεσα εάν χρειαστεί παίρνεις γρήγορες αναπνοές) αλλά και που μάσκα σου χαλαρώνει και που ασκεί την κατάλληλη πίεση για να έρθει σε ισορροπία με τον αέρα. Πρέπει να έχεις πολύ δυνατή την εικόνα της μουσικής μέσα στο κεφάλι σου ώστε η ροή του αέρα και η μάσκα να στηρίξουν αυτή την εικόνα.

Συνειδητοποιείς λοιπόν πως αυτά τα τρία στοιχεία συνδέονται μεταξύ τους και γιατί είναι τοποθετημένα σε έναν κύκλο. Δεν μπορείς να έχεις το ένα χωρίς το άλλο και αντίστροφα μπορεί το ένα να βοηθήσει το άλλο.

Ο κύκλος δεν έχει ούτε αρχή ούτε τέλος !

Εν κατακλείδι θα ήθελα με εμβρίθεια να μελετήσεις και να προσπαθήσεις να καταλάβεις ότι γράφω, εάν δεν είσαι σίγουρος/η για οτιδήποτε να επικοινωνήσεις μαζί μου ή να γράψεις το σχόλιο σου.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.