Όταν τραγουδάμε η φωνή μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το μυαλό μας. Πάντα όταν προσπαθούμε να τραγουδήσουμε έρχεται ένα μήνυμα από το κεφάλι μας στις φωνητικές χορδές και έτσι παράγουμε την συγκεκριμένη νότα, εάν αυτό το μήνυμα δεν είναι σωστό τότε παράγουμε λάθος νότα και είμαστε φάλτσοι. Έχουμε στο μυαλό μας μια “εικόνα” του τραγουδιού ή της νότας και μεταφράζουμε αυτή την “εικόνα” (σκέψη) σε ήχο. Είναι σίγουρο ότι τραγουδώντας μπορούμε να αναγνωρίσουμε την λάθος νότα ή κάποιον που μπορεί να είναι φάλτσος.

Για να τραγουδήσουμε σωστά χρειαζόμαστε αυτή την “εικόνα” του τραγουδιού στο μυαλό μας.

Τι γίνεται όμως όταν κρατάμε το όργανο στο χέρι ;

Όταν λοιπόν πιάνουμε το όργανο στα χέρια χάνουμε την σύνδεση μας με εκείνη την “εικόνα” στο μυαλό γιατί ασχολούμαστε με τον σωλήνα ή τα κλειδιά μιας και αυτά θα μας οδηγήσουν στο σωστό τόνο (νότα). Εφησυχαζόμαστε ότι πατώντας το σωστό κλειδί ή τοποθετώντας τον σωλήνα στην σωστή θέση θα έχουμε και το επιθυμητό αποτέλεσμα και καταλήγουμε να παίζουμε μουσική με έναν ρομποτικό τρόπο.

……

Αυτό που πρέπει να πετύχει ένας οργανοπαίχτης είναι να μην επιτρέψει στο όργανο να μπει στην μέση μεταξύ της “εικόνας” που έχουμε στο μυαλό μας και στο τι βγαίνει από την καμπάνα.

Με λίγα λόγια : 

Όταν ο μουσικός έχει ξεχάσει ότι κρατάει όργανο κατά την διάρκεια της συναυλίας τότε ο στόχος έχει επιτευχθεί.

Πως γίνεται αυτό ;

Όπως είναι μέρος της μελέτης σου το legato, staccato, flexibilities και πολλά άλλα έτσι θα πρέπει να αφιερώνεις χρόνο και στην επικοινωνία εκείνη της “εικόνας” με τον ήχο που θέλεις να βγάλεις. Τον ήχο που έχεις στο μυαλό σου να το μεταφέρεις στο όργανο. Επειδή το όργανο είναι κάτι ξένο πάνω μας, ενώ η φωνή είναι κάτι που το χρησιμοποιούμε από την ημέρα που γεννηθήκαμε, θα πρέπει να μάθουμε να συμπεριφερόμαστε σαν να είμαστε ένα με το όργανο. Για να καταφέρουμε κάτι τέτοιο τα τεχνικά ζητήματα του οργάνου θα πρέπει να έχουν μελετηθεί τόσο ώστε να γίνονται αυτόματα όπως όταν περπατάς. Δεν σκέφτεσαι , απλά περπατάς.

Πετυχαίνοντας αυτόν τον “αυτοματισμό” δεν καταναλώνεις το μυαλό σου σε τεχνικά ζητήματα και αφιερώνεις όλο σου το σώμα και μυαλό στην μουσική.

Προσοχή !

Τα τεχνικά ζητήματα ενός οργάνου και η επικοινωνία της “εικόνας” που έχεις στο μυαλό θα πρέπει να βαδίζουν μαζί. Δεν μπορεί να εξελιχθεί το ένα χωρίς το άλλο.

Ενας αποτελεσματικός τρόπος για να αποκτήσεις καλύτερη επικοινωνία με τον ήχο που έχεις στο μυαλό σου είναι η μελέτη των τραγουδιών (lieder) όπως των Schubert, Brahms, Mahler και πολλών άλλων. Σε όλα τα τραγούδια η μουσική αλληλεπιδρά με τις λέξεις και ο τραγουδιστής θα πρέπει να εκφράσει κάθε νότα έτσι ώστε να ταιριάζει στην ιστορία του κειμένου. Το κείμενο βοηθάει την εκφραστικότητα της μουσικής και vice versa.

Όταν παίζεις ένα όργανο δεν έχεις αυτή την δυνατότητα. Για τον λόγο αυτό μελετώντας τραγούδια μπορείς να αναπτύξεις την φαντασία σου, να εξερευνήσεις άλλες πτυχές της εκφραστικότητας και τέλος να πεις την δικιά σου ιστορία χωρίς λόγια.

  • Μελέτα το κείμενο
  • Ανέλυσε την σύνδεση του κειμένου με τις νότες/συγχορδίες
  • Άκου τραγουδιστές και παρατήρησε την εκφραστικότητα τους
  • Τέλος, μετέφερε ότι παρατήρησες στο όργανο

Έχοντας καθαρά στο μυαλό σου τον ήχο που θες και εκμεταλλεύοντας τα εργαλεία όπως τις δυναμικές, τις διαφορετικές αρθρώσεις και το vibrato μπορείς να τραγουδήσεις με το όργανο όπως ένας τραγουδιστής με την φωνή του.

Πες την ιστορία σου.

εδώ μπορείτε να δείτε το project μου Ποίηση & Μουσική

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.