Σε αυτή την χρονική περίοδο, μιας και για κάποιους έχουν αρχίσει οι καλοκαιρινές διακοπές και για κάποιους σε λίγο θα αρχίσουν, είναι η κατάλληλη στιγμή για σκέψεις, συζητήσεις αλλά και εξερεύνηση διαφορετικών απόψεων για την μουσική.
Έχεις χρόνο να δοκιμάσεις/πειραματιστείς με όλα αυτά που βρίσκεις στο διαδίκτυο. Λάθος-σωστά, δεν ξέρεις, μέχρι να τα δοκιμάσεις.
Εδώ λοιπόν σας παρουσιάσω τα πιο κρίσιμα σημεία από το DVD του Jay Friedman “Elements of Sound” το οποίο έλαβα πριν λίγο καιρό και μετά από προσωπική έρευνα αλλά και μελέτη ενστερνίζομαι σχεδόν όλα τα “συστατικά του ήχου” (elements of sound) που θα σας παρουσιάσω. Εξερευνήστε υπεύθυνα !
- Ήχος
Ένας εξαιρετικός ήχος στο τρομπόνι είναι αυτός που δεν έχει “βρομιά” στην χροιά του,
ήχος αγνός, ήχος που προέρχεται από ένα χαλαρό, χωρίς πίεση, σώμα. Όλη μας η ενέργεια θα πρέπει να διοχετευτεί την αρχή της νότας, όσο πιο γρήγορα χαλαρώσει το σώμα μετά από την αρχή της νότας τόσο πιο αγνός/καθαρός ο ήχος θα είναι.
Η κοιλιακή χώρα (διάφραγμα, κοιλιακοί μύες) είναι το “μέγαρο μουσικής” του παίχτη. Εάν είσαι χαλαρός εκεί τότε θα αρχίσει να δονείτε με αποτέλεσμα να έχεις περισσότερη αντήχηση. Να είσαι χαλαρός λοιπόν για να χρησιμοποιήσεις την κοιλιακή σου χώρα σας ηχείο.
Για το δυνατό (forte) παίξιμο θα πρέπει να μάθεις να παίζεις πολύ πιο δυνατά και πιο σιγά (piano) που μπορεις ώστε όταν παίζεις ένα στάδιο πιο πριν από τα άκρα των δυναμικών σου τότε θα είναι πιο εύκολο και θα έχεις καλύτερο ήχο. Το σώμα είτε παίζεις piano είτε παίζεις fortissimo θα πρέπει να είναι όσο πιο χαλαρό γίνεται.
Σαφήνεια με ένα αγνό/καθαρό ήχο. Αυτό θέλεις !

- Τοποθέτηση/Επιστόμιο
Η τοποθέτηση (μάσκα) είναι τα θεμέλια. Θα πρέπει να μάθεις να χρησιμοποιείς το κατάλληλο ποσό πίεσης και να έχεις απόλυτα σταθερή την μάσκα σου ώστε να πετύχεις τον τέλειο, σταθερό και χωρίς “κουνήματα” ήχο. Το επιστόμιο είναι ο σταθεροποιητής της μάσκας, τίποτα δεν κινείται μετά την αρχή της νότας.
- Αέρας
Η ροή του αέρα είναι το Άγιο Δισκοπότηρο. Όταν μια νότα αρχίσει να υπάρχει το σώμα πηγαίνει για ύπνο και τα πνευμόνια αδειάζουν τον αέρα όπως αυτά θέλουν, δεν παρεμβαίνουμε στην ροή του αέρα. Δεν παρεμβαίνουμε επίσης στον αέρα όταν υπάρχει κίνηση του σωλήνα και όταν υπάρχει άρθρωση (ατάκα με την γλώσσα).
Θα πρέπει να έχουμε στο νου μας πως συνδέουμε τις νότες, δεν θα πρέπει να σκεφτόμαστε μόνο την αρχή της νότας και μετά την νότα που καταλήγουμε αλλά και το ενδιάμεσο. Μεγάλη προσοχή στην σύνδεση των νοτών, εκεί βρίσκεται το μυστικό για ένα εκφραστικό legato αλλά και για ένα δύσκολο αρθρωμένο πέρασμα.
Μην προσπαθήσεις να κάνεις περισσότερη μουσική ή να είσαι περισσότερος εκφραστικός απ’ ότι χρειάζεται, το μόνο που θα καταφέρεις είναι να έχεις έναν άσχημο ήχο.
Σε αυτό εδώ το σημείο θα ήθελα να τονίσω ότι όσα γράφτηκαν παραπάνω αποτελούν πληροφορίες που ένας επαγγελματίας μπορεί να κατανοήσει, εάν είσαι μαθητής καλό θα ήταν να τις συζητήσεις με τον καθηγητή σου ακόμα και εάν νιώθεις σίγουρος ότι κατανοείς τα παραπάνω.
Πολλές φορές πιστεύουμε ότι κατανοούμε τα γραφόμενα αλλά τις περισσότερες παρερμηνεύουμε την σημασία τους με αποτέλεσμα να υπάρχει σύγχυση και λανθασμένα συμπεράσματα.
Όλες οι πληροφορίες γράφτηκαν με σκοπό να “ξυπνήσουν” την διάθεση για μάθηση, να βάλουν σε σκέψεις τον μουσικό και όχι να του προσφέρουν την λύση για το πρόβλημα του. Η πολύ μελέτη θα σου προσφέρει την λύση.
Όταν κάποιος ισχυρίζεται ότι είναι ο “σωστός” τότε σίγουρα είναι ο “λάθος”, δεν υπάρχει σωστό και λάθος στην μουσική υπάρχει μόνο μουσική και από την στιγμή που αυτό που παίζεις ακουγεται όμορφο, καθαρό, απλό τότε σίγουρα είσαι στον σωστό δρόμο.