4 σύμμαχοι της μουσικής

Σταμάτα να κλείνεσαι με τις ώρες στο δωμάτιο μελέτης σου, βγες και εξερεύνησε ή μπες πιο βαθιά στο εαυτό σου. Μπορείς να γίνεις καλύτερος μουσικός με λιγότερες ώρες μελέτης.

1. Διάβασε βιβλία, ενεργοποίησε την φαντασία σου, την δημιουργικότητα σου.

IMG_3151

Βιβλία όπως το “Πουλά σαν Καλλιτέχνης” & “Κλέψε σαν καλλιτέχνης” θα σε βοηθήσουν να γίνει δημιουργικός, να ανακαλύψεις καινούργια πράγματα αλλά και δεις την μουσική από άλλη οπτική γωνία. “Κάνε την γ*** δουλειά” είναι ένα βιβλίο με αποφθέγματα από ανθρώπους που έχουν πετύχει στην δουλειά τους και με δυο λόγια θα σε κάνουν να σηκωθείς από τον καναπέ και να κάνεις την γ***δουλειά που συνέχεια αμελείς. Το “The inner game of music” είναι ένα εκπληκτικό βιβλίο που εξηγεί τι γίνεται μέσα στο μυαλό μας την ώρα του άγχους/στρες αλλά και πως μπορείτε να στρέψετε την προσοχή σας στην μουσική με παραδείγματα αλλά και ασκήσεις. Δυστυχώς  δεν έχει μεταφραστεί στα ελληνικά ακόμα. Πολύ σημαντικά είναι και τα μυθιστορήματα, αστυνομικά, μυστηρίου, κοινωνικά, αισθηματικά κλπ. Δεν είναι τόσο η ιστορία που θα σε μαγέψει σε ένα τέτοιο βιβλίο όσο το γεγονός ότι θα βάλει το μυαλό σου να δημιουργήσει εικόνες μέσα από τις λέξεις.

“Τότε, κοίταξε ψηλά το παράθυρο με τα γαλάζια ξύλινα παντζούρια, τους κάτασπρους
τοίχους από τον ασβέστη και την είδε εκεί να χαζεύει την ήρεμη θάλασσα.”
Δεν έφτιαξες ήδη την εικόνα ;

Θα αναπτύξεις την φαντασία σου και έτσι θα σου είναι πιο εύκολο να πεις την ιστορία σου με την βοήθεια της μουσικής. Δημιούργησε το soundtrack ενός βιβλίου !

2. Γενικές γνώσεις της τέχνης

crucifixion-of-saint-peter-1601

Μια γενική γνώση της ιστορίας της τέχνης θα σε βοηθήσει να βρεθείς στο πνεύμα της εποχής του κομματιού που ετοιμάζεις. Όλα συνδέονται μεταξύ τους, η ψυχική κατάσταση του συνθέτη, του ζωγράφου, του ποιητή αντανακλά την κατάσταση της εποχής που δημιούργησαν τα έργα τους. Ετσι, είναι πολύ σημαντικό να έχουμε μια γενική γνώση της εποχής του συνθέτη.

“Η Σταύρωση του Αγ. Πέτρου”
από τον Καραβάτζιο (1601) είναι χαρακτηριστικό δείγμα μπαρόκ ζωγραφικής, ρεαλισμός, χρήση έντονων αντιθέσεων του φωτός και σκότους με κύριο θέμα τα Θεία. 
J.S. Bach “Τα κατα Ιωάννην Πάθη”
 ,
 μετάνοια, αδυναμία, θρήνος, απόγνωση με κύριο θέμα τα Θεία.
Όπως κατάλαβες μπορείς να βρεις πολλά κοινά στοιχεία με τους καλλιτέχνες της ίδιας εποχής. Ψάξε και μάθε.

Πρόσφατα στην Αθήνα διεξήχθη η έκθεση “Documenta 14”. Σε κάποιους άρεσε σε κάποιους δεν άρεσε, δεκτό. Προσωπικά πιστεύω πιο σημαντικό είναι τα συναισθήματα (αηδία, χαρά, πόνο, αγάπη κλπ) που σου διεγείρει ένα έργο τέχνης παρά τι συναισθήματα είναι αυτά.

Σου προκαλεί αηδία; Αυτό ήθελε ο καλλιτέχνης !
Μάθε όμως γιατί ήθελε να σου προκαλέσει αηδία, αυτό είναι σπουδαίο. 

Επισκέψου μουσεία μοντέρνας τέχνης, αρχαίας τέχνης, άλλων πολιτισμών, παρατήρησε άλλα μην μείνεις εκεί. Μάθε γιατί, πάντα να ρωτάς “Γιατί;”.

3. Ξεφύλλισε μια συλλογή φωτογραφιών από τους καλύτερους φωτογράφους.

Τα άλμπουμ φωτογραφίας είναι εκπληκτικά. Εκτός από αναμνήσεις μπορούν να σε ταξιδέψουν σε μέρη απίθανα, πανέμορφα αλλά και σκοτεινά. Προσπάθησε να βρεις μια φωτογραφία που να ταιριάζει στο κομμάτι που διαβάζεις, κοίταξέ την καλά και προσπάθησε να ερμηνεύσεις τα συναισθήματα που σου προκάλεσε η φωτογραφία. Το National Geographic έχει πολλές συλλογές αλλά και πολλοί καλλιτέχνες φωτογράφοι έχουν πανέμορφες συλλογές ελεύθερες στο διαδίκτυο.
Βέβαια ένα βιβλίο με φωτογραφίες είναι πολύ πιο ωραίο !
Παράδειγμα :  Best Photographs of 2016

4. Βρες τα με το σώμα σου.

Κάνε τα πρώτα σου μαθήματα yoga. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να εξηγήσω το ποσό καλό μας κάνει η γυμναστική, αυτό θα το αφήσω στους ειδικούς. Και ΝΑΙ, πίστεψέ το, η γυμναστική μπορεί να σε βοηθήσει να ξεπεράσεις εκείνη την δυσκολία που έχεις στο κομμάτι. Εάν δεν με πιστεύεις απλά δοκίμασέ το. Να ξέρεις μόνο ότι για να κάνεις σωστά οποιαδήποτε άσκηση θα πρέπει να δώσεις προσοχή στις αναπνοές σου !Με λίγα λόγια.

O οδηγός της Formula 1 μπορεί να οδηγήσει καλύτερα όταν γνωρίζει μηχανικά το μονοθέσιο του. Έχει γενικές μηχανικές γνώσεις και αυτές είναι που τον κάνουν καλύτερο οδηγό. Έτσι και στην μουσική, μπορείς να γίνεις μουσικός αλλά δεν θα γίνεις σπουδαίος μουσικός εάν δεν έχεις γενικές γνώσεις των τεχνών, εάν δεν κοιτάξεις την μηχανή μέσα σου.

book a lesson

κλεισε μαθημα

3 Comments

  1. Πολύ ωραίο άρθρο ‘ αξίζει πραγματικά να το κάνουμε πράξη !! Πρέπει να το διαβάσουν όλοι !!! Μπράβο σου!!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.