Κάν’ το, μην κάθεσαι με σταυρωμένα τα χέρια. Σκέψου – πράξε.
Εγώ προσπαθώ…

1. Μελέτα !
2. Πειθαρχία.
3.  Γνώση της μουσικής.
4. Είναι εύκολο να βρεις τα λάθη του άλλου. Αυτός τουλάχιστον έκανε δεν κάθισε αναπαυτικά στην καρέκλα του θεατή. Βγές και παίξε.
5. ΘΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΝΟΤΕΣ ΣΟΥ, ΟΧΙ ΠΟΣΟΤΗΤΑ.
6. Η σκληρή δουλειά σε κάνει μουσικό όχι η κριτική από την άνεση του καναπέ.
7. Με άλλα λόγια. ΚΛΕΙΣΕ ΤΟ ΣΤΟΜΑ ΣΟΥ και δούλεψε !
8. Η  γκρίνια  δεν σε κάνει μουσικό.
9. Προετοιμάσου όσο καλύτερα μπορείς, ΠΑΝΤΑ υπάρχει κάποιος εκεί έξω που δεν κοιμάται.
10. Μην φοβάσαι !
11. Δεν μπορείς να ζητάς από τους άλλους ότι δεν μπορείς ΕΣΥ να κάνεις.
12. Μην τα παρατάς, αυτή είναι η διαφορά ανάμεσα καλού και ΣΠΟΥΔΑΙΟΥ μουσικού.
13. Γίνε ο καλύτερος, αλλιώς δεν θα χτυπήσει ποτέ το τηλέφωνο.
14. Να είσαι ταπεινός.


Η παρακάτω ιστορία είναι προϊόν μυθοπλασίας, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

    Τόσα λόγια γύρω μας, μιλάμε πολύ και πράττουμε λίγο. Έχουμε μάθει να κριτικάρουμε, αλλά δεν κάνουμε σωστά την δουλεία μας. Μιλάμε με σοφά λόγια όταν καθόμαστε με τις παρέες μας μα ΚΑΝΕΝΑΣ δεν κάνει αυτό που λέει.
    Έτυχε να βρεθώ σε μια συζήτηση, ήθελα να ουρλιάξω, αλλά… (Νο.14). Άκουγα να μιλάει με πολύ όμορφα λόγια για την τέχνη της μουσικής, πως πρέπει ένας σωστός επαγγελματίας να συμπεριφέρεται, πως πρέπει να κάνει σωστά την δουλειά του, ποιος είναι ο σωστός και ποιος ο λάθος κλπ. Βέβαια το τι είπε το στόμα του για μουσικούς, μαέστρους, συνθέτες δεν περιγράφετε, οι καημένοι τι άκουσαν. Τέλος πάντων. Μόνο ένα πράγμα σκεφτόμουν εκείνη την στιγμή, πως είναι δυνατόν να μιλάει έτσι ενώ στην ζωή του είναι ακριβώς το αντίθετο – κακός επαγγελματίας – μουσικό δεν τον λες – και το χειρότερο … κατηγορεί τα πάντα εκτός από τον εαυτό του. Τα λόγια του άσχημα κάποιες φορές, σπάνια μιλούσε με όμορφα λόγια για κάποιον εκτός εάν ήταν του “είδους” του. Αυτό που συνειδητοποίησα, κατά την διάρκεια της συζήτησης είναι ότι αυτά τα λόγια τα έχω ξανακούσει, κάτι σαν déjà vu, από στόματα μαθητών ή νέους-άπειρους μουσικούς που αναπαράγουν τα λόγια των δασκάλων τους ή κρίνουν σύμφωνα με το τι βλέπουν και ακούν στο YouTube ή το Facebook. STOP, please STOP. 
    Δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί μιλάνε έτσι, δυο διαφορετικοί άνθρωποι. Ο “σωστός” (εκτός επαγγέλματος, στην παρέα, στην μπίρα) και ο “δεν φταίω εγώ” (εν ώρα εργασίας). Δεν θέλω να γίνω τέτοιος “επαγγελματίας”, όλα ξεκινάνε από εμάς και εγώ ξεκίνησα ήδη την αλλαγή. Δεν θα τους αφήσω να με παρασύρουν στην ανικανότητά τους.

Υ.Γ. Όταν αναρωτηθείς “Γιατί; Γιατί να ακολουθήσω αυτές τις 14 βλακείες ; ” και δεν βρεις την απάντηση που ψάχνεις τότε σταμάτα αυτό που κάνεις και βρες άλλο επάγγελμα. Δεν κάνεις για μουσικός. Δεν μας κάνεις φίλε.

Τα λέμε….

Eάν θες να λαμβάνεις ενημερωτικά email με ότι καινούργιο ανεβαίνει στην σελίδα μου κάνε κλικ εδώ και συμπλήρωσε τα στοιχεία σου.

One thought on “14

  1. Πολύ καλό άρθρο, με έβαλε και εμένα σε σκέψεις. Καλό θα ήταν να κοιταζόμαστε που και που στον καθρέφτη και να κάνουμε την αυτοκριτική μας.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.