Σαφήνεια στην άρθρωση έχουμε όταν ο αέρας και η γλώσσα συνεργάζονται τέλεια μεταξύ τους και όταν το ένα δεν εμποδίζει το άλλο να κάνει την δουλειά του. Ας τα πάρουμε ένα-ένα λοιπόν να δούμε πώς θα καταφέρεις να έχεις μια καθαρή και με σαφήνεια άρθρωση χωρίς προβλήματα.

Αέρας

Ο αέρας είναι το πολυτιμότερο εργαλείο, ίσως θα έλεγα το μοναδικό εργαλείο, που έχουμε στην διάθεσή μας για να παίξουμε μουσική. Παράγουμε μουσική με τον αέρα μας, άρα όταν η ροή του αέρα δεν είναι σταθερή τότε και ο ήχο μας δεν θα είναι σταθερός, και εάν προσθέσεις και την γλώσσα στην μέση τότε το αποτέλεσμα σίγουρα δεν θα είναι ευχάριστο. Μελέτα χωρίς την χρήση της γλώσσας, κλίμακες χωρίς γλώσσα, glissandi περνώντας από όλη την έκταση του οργάνου με στόχο την συνεχή ροή αέρα, χωρίς διακοπές. Εάν καταφέρεις αυτό τότε θα μπορείς να προσθέσεις την γλώσσα στις ασκήσεις σου.

Παράδειγμα. Κλίμακες με άρθρωση μόνο αέρα σε όλη την έκταση του οργάνου. Κάθε μέρα και διαφορετική κλίμακα.

Γλώσσα

Η γλώσσα μας είναι ένα μυώδες όργανο που μας βοηθάει να αρθρώνουμε σωστά τις λέξεις. Όταν λοιπόν την χρησιμοποιούμε θα πρέπει να είναι χαλαρή και όχι σφιγμένη γιατί έτσι χάνει την ελαστικότητα και ευελιξία της, προσπαθήστε για μια στιγμή να μιλήσετε με την γλώσσα σας σφιγμένη.

Οταν λοιπόν θέλουμε να αρθρώσουμε μια νότα ποτέ, ΠΟΤΕ δεν πιέζουμε την γλώσσα, απλά ακουμπάμε την γλώσσα στο σημείο επαφής μέσα στο στόμα μας. Εάν πιέσεις την γλώσσα το αποτέλεσμα θα είναι να σφιχτεί ο λαιμός σου, θα καταστρέψεις την ροή του αέρα και φυσικά τον ήχο σου.
Αρα ποτέ μα ΠΟΤΕ δεν πιέζουμε την γλώσσα, όσο πιο χαλαρή είναι τόσο το καλύτερο, και πιστέψτε με δεν είναι αλήθεια ότι εάν αρθρώσεις πιο σκληρά θα έχεις καλύτερη σαφήνεια στην άρθρωσή σου, το αντίθετο όσο πιο σκληρά αρθρώσεις τόσο περισσότερο ένταση δημιουργείς.

Και που χτυπάει η γλώσσα όταν αρθρώνουμε ;
Μία ερώτηση που πάντα κάνω σε μαθητές όταν ακούω ότι υπάρχει πρόβλημα σε κάποια άσκηση ή κομμάτι.

Η γλώσσα χτυπάει εκεί που θέλει να χτυπήσει, τόσο απλό. Δεν χτυπάμε ποτέ με την άκρη της γλώσσα μας, τουλάχιστον τα πιο βαριά όργανα, ίσως για τις τρομπέτες και τα κόρνα βοηθάει που έχουν άλλο φύσημα και έκταση αλλά εμείς θέλουμε να χτυπάει εκεί όπου χτυπάει όταν είναι στην θέση του “Τ”. Πριν αρθρώσεις οποιαδήποτε λέξη που ξεκινάει με “Τ” νιώσε που ακουμπάει η γλώσσα σου πριν ηχήσει η λέξη, εκεί, ακριβώς εκεί πρέπει να ακουμπάει η γλώσσα. Σφίγγεις την γλώσσα, δημιουργείς προβλήματα !

Μια παγίδα που πολλοί πέφτουν είναι η αντίδραση της μάσκας στον αέρα που εκπνέουμε. Πολλοί όταν φυσάνε για ένα forte η μάσκα τους ανοίγει και όταν σταματούν να φυσούν η μάσκα κατα κάποιο τρόπο κλείνει και με κλειστή μάσκα δεν θα έχουν σαφήνεια στην άρθρωσή τους. Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβεις ότι :

Η σαφήνεια της αρχής της επόμενης νότας εξαρτάται από το πόσο σταθερή (στην θέση της) είναι η μάσκα σου στο τέλος της προηγούμενης νότας.

Ian Bousfield

Εν κατακλείδι η σαφήνεια στην άρθρωση εξαρτάται από την σωστή, χαλαρή χρήση της γλώσσας αλλά και από το πόσο έτοιμη είναι η μάσκα, όταν λέω έτοιμη εννοώ ότι έχουμε την νότα στο μυαλό μας (το κούρδισμα της) και κρατάμε σταθερή την μάσκα χωρίς να πέφτουμε στην παγίδα του να ανοιγοκλείνει ανάλογα με το πως φυσάμε. Η μάσκα είναι ανοιχτεί και σταθερή πρίν, κατα την διάρκεια αλλά και στο τέλος της νότας που παίζουμε, άρα δεν κουνιέται καθόλου όταν αρθρώνουμε.


Επειδή είναι ένα ευαίσθητο θέμα και κάθε μαθητής μπορεί να έχει διαφορετικό πρόβλημα με την άρθρωση θα ήθελα να σκεφτείς αυτά τα λόγια με εμβρίθεια και αν κάτι δεν καταλαβαίνεις μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μου. Θα χαρώ πολύ να απαντήσω στις ερωτήσεις σου.


If you want you can also join my email list were you will receive email notifications about new posts, new sheet music and special offers. Fill in your email and you are ready !

Processing…
Success! You're on the list.

By clicking “join me”, you agree to share your email address with George Krimperis and Mailchimp to receive updates, and other emails from George Krimperis. Use the unsubscribe link in those emails to opt out at any time.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.