Μουσική & Μουσικοί

Μουσική και μουσικοί.
Μια γλώσσα που μου αρέσει και θέλω να μάθω να την μιλάω, μια γλώσσα που πρέπει να την ακούσω, να την κατανοήσω, να την μελετήσω και φυσικά να την μιλήσω.

Την μελέτησα, διάβασα ατελείωτες ώρες και την έμαθα.
Διάβασα πολλά βιβλία και έκανα πολλές ασκήσεις, και την έμαθα.
Είχα δίπλα μου καθηγητές φοβερούς με μεγάλη ευκολία σε αυτή την γλώσσα  και μου έδωσαν πολλά. Φυσικά δεν πάω σε συναυλίες και ούτε παρουσιάζω ο ίδιος καμία γιατί δεν χρειάζεται, αφού μια χαρά παίζω σπίτι μου. Βλέπω ομως πολλά βίντεο στο διαδίκτυο για αυτή την γλώσσα. Και έτσι έμαθα πως να την μιλάω και συνέχισα να την μιλάω έτσι όπως ξέρω εγώ…..

Έτσι κάποια μέρα ήρθε ένας φίλος και μου ζήτησε να μιλήσουμε μαζί αυτή την γλώσσα και παρατήρησα ότι είχε πολύ καλή προφορά.  Δεν μπορούσα να καταλάβω τι συνέβη, αφού και εγώ την μελέτησα, κατανόησα και μίλησα αυτή την γλώσσα σπίτι μου γιατί δεν έχω τόσο καλή προφορά όπως ο φίλος μου ;

– Πως καταφέρνεις και μιλάς με τόσο καλή προφορά ; Τον ρώτησα
– Δεν ξέρω, ίσως επειδή διαβάζω περισσότερο από εσένα.
– Δεν νομίζω ! Διαβάζω πολλές ώρες.
– Μμ, ίσως επειδή ακούω πολλούς να μιλάνε αυτή την γλώσσα και πάντα μελετάω την προφορά τους. 

– Μα και εγώ ακούω πολλούς. Ξέρεις πόσα βίντεο έχω δει εγώ στο διαδίκτυο ; Άπειρα !
– Εγώ δεν μιλάω για βίντεο, εγώ μιλάω για πραγματικές συναυλίες. Τις συναυλίες που πας και κάθεσαι να ακούσεις έναν μουσικό να σου μιλάει όσο καλύτερα μπορεί. Από αυτές τις συναυλίες που νιώθεις και βλέπεις τον κόπο του ομιλητή, τις ώρες που έχει ξοδέψει και τις θυσίες που έχει κάνει για να μιλήσει όσο πιο όμορφα μπορεί στον ακροατή.
– Τι είναι αυτά που λες ; Στο διαδίκτυο υπάρχουν τα καλύτερα βίντεο και είμαι σίγουρος ότι δεν έχεις δει κανέναν από τους καλύτερους ομιλητές από κοντά. Δεν υπάρχει λόγος να πάω να ακούσω κάτι που δεν είναι το καλύτερο του κόσμου. Χαζός είσαι ;!
– Μπορεί να μην έχω δει τους καλύτερους από κοντά, αλλά πίστεψε με, όλες οι συναυλίες είναι μια απόλαυση. Από κάποιον που τώρα μαθαίνει να μιλάει μέχρι κάποιον που μιλάει χρόνια. Και να σου πω και κάτι, καλύτερα να ακούσεις κάποιον ζωντανά παρά να δεις τους καλύτερους σε βίντεο.
– Θες να μου 
πεις ότι μιλάς τόσο καλά αυτή την γλώσσα επειδή πηγαίνεις σε συναυλίες και  επειδή κάνεις και εσύ συναυλίες ;
– Ναι φίλε μου ! Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να μάθεις να μιλάς μια γλώσσα εάν δεν ακούσεις να την μιλάνε δίπλα σου, ζωντανά. Εάν δεν κοπιάσεις να μιλήσεις εσύ ο ίδιος μπροστά σε κοινό, εκεί που όλα τα φώτα είναι στραμμένα πάνω σου και όλοι περιμένουν να μιλήσεις. Γιατί όταν έρθει η στιγμή που θα πρέπει να μιλήσεις δεν θα μπορείς. Και ξέρεις γιατί ;
– Γιατί ;
– Γιατί δεν θα την έχεις ακούσει, γιατί δεν θα έχεις κοπιάσει ποτέ να την μιλήσεις, γιατί δεν στήριξες κανέναν να την μιλήσει και έτσι δεν είχες ούτε εσύ κάποιον να σε στηρίξει. Γιατί βλέπεις το βίντεο και νομίζεις ότι όλα είναι εύκολα ενώ στην  πραγματικότητα πρέπει να μιλήσεις δίπλα-δίπλα με κάποιον άλλον, πρέπει να ακούσεις να την μιλάνε από κοντά, πρέπει να την μιλήσεις εσύ και να σε ακούσουν ! Βέβαια, εάν δεν σε ενδιαφέρει να την μιλήσεις σωστά μην κάνεις τίποτα. Κάτσε σπίτι σου και συνέχισε αυτό που κάνεις. Καλά το κάνεις !
– Σωστός ! Πάω σπίτι….
– Μην έρθεις όμως ποτέ να μου δώσεις κάποια συμβουλή, ούτε να με κρίνεις, γιατί φίλε, δεν μιλάς καθόλου καλά αυτή την γλώσσα και θα σου πρότεινα να κάτσεις σπίτι γιατί μόνο κακό κάνεις σε αυτούς που θέλουν να την μιλήσουν, όποιο και εάν είναι το επίπεδό τους.

Μετά από αυτή την συζήτηση με τον φίλο μου κάθισα και σκέφτηκα τα λόγια του. Είναι όντως έτσι ; Θα γίνω καλύτερος με το να πηγαίνω σε συναυλίες, στηρίζοντας άλλους μουσικούς ; Φωνάζω και νευριάζω με τα χάλια της μουσικής παιδείας και τελικά φταίω και εγώ για αυτό ;

Πρέπει να το σκεφτώ και να καταλάβω το γιατί …

Processing…
Success! You're on the list.

book a lesson

κλεισε μαθημα

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.